Skip to main content

Esküvői jókívánságok: tartalomhoz a forma

Számtalanszor találkoztam már olyan kéréssel, hogy mutassak egy gyűjteményt, melyben esküvői jókívánságok vannak. Ha lenne is ilyen gyűjtemény, akkor sem javasolnám senkinek, hogy onnan mazsolázzon, hiszen ahogy az esküvő, az esküvői jókívánság is személyes, egyedi és szívből jövő kell, hogy legyen.

Lehet, hogy nem vagyunk a szavak emberei, de higgyük el, az Ifjú Pár nem is azt várja tőlünk, hogy gondosan megfogalmazott, stilisztikailag tökéletes mondatokat alkossunk. A lényeg, hogy tőlünk származzon, és nekik szóljon.

Nem adunk tehát most tippeket az esküvői jókívánságok tartalmára, inkább felsorolunk néhány ötletet arra, hogy milyen formában tudjuk eljuttatni a vőlegény és menyasszony számára az esküvő folyamán.

Az esküvői jókívánságok "átadásának" számtalan formája van. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Esküvői vendégkönyv / emlékkönyv

Az esküvői jókívánságok közvetítésének egyik legnépszerűbb módja az esküvői vendégkönyv vagy emlékkönyv. Erről általában a pár gondoskodik vagy ajándékba kapja.

Célszerű minél előbb útjára bocsátani, és megbízni valakit (szervezőt, ceremóniamestert vagy valamelyik családtagunkat), hogy időnként ellenőrizze, hogy nem akadt-e el valahol a vendégseregben.

De egyszerűen kitehetjük egy jól látható helyre is, ahol a vendégek írhatnak bele.

Esküvői vendégkönyv

Forrás: marilynskeepsakes.com

 

Esküvői kártya / képeslap

A nászajándékhoz (legyen az készpénz vagy ajándéktárgy) mellékelhetünk egy kis kártyát vagy esküvői képeslapot, melyen szerepeltethetjük jókívánságunkat, és melyet aláírhatunk, így azt a pár elteheti az esküvői emlékek közé, és nem utolsósorban be tudja azonosítani, hogy az adott ajándéktárgy kitől származik...

Esküvői ajándék kártya

Forrás: 1800giftcard.com

Esküvői távirat

Abban az esetben, ha valamilyen jól indokolt oknál fogva nem tudunk részt venni az esküvőn, kedves gesztus, ha egy esküvői táviratban tolmácsoljuk jókívánságainkat. A legjobb, ha az esküvő napjára (vagy egy nappal előtte) időzítjük, és az esküvői vacsora helyszínére címezzük. Így a pár a legnagyobb ünneplés közepette kapja kézhez kedves sorainkat.

Esküvői távirat

Forrás: wikitree.com

Esküvői videó riport

A legtöbb videós olyan esküvői csomagot is kínál, melyben szerepel egy interjúsorozat a násznép tagjaival. Ha a pár ilyet rendelt, akkor jó esély van rá, hogy mi is tolmácsolni tudjuk esküvői jókívánságainkat, és erről mozgóképes emléket hagyjunk az utókorra.

Forrás: YouTube

Meglepetés produkció

Ha rendelkezünk némi művészi vénával, saját meglepetés-produkcióval kedveskedhetünk az Ifjú Párnak. Ragadjuk magunkhoz a (vendég)mikrofont, és mondjuk el dalban vagy versben jókívánságainkat. Ha ennél összetettebb produkcióval készültünk, akkor minden esetben egyeztessünk a szervezővel vagy vőféllyel/ceremóniamesterrel, hogy mikor lenne a legalkalmasabb időpont az "előadásra".

Forrás: YouTube

Pohárköszöntő

Bár az angolszász területeken van igazán nagy hagyománya a pohárköszöntőnek (speech), manapság egyre inkább előfordul magyar esküvő alkalmával is, hogy bizonyos esküvői tisztségviselők szót kérnek. Ha vendégként is ilyesmire szeretnénk ragadtatni magunkat, akkor is egyeztessünk azzal, aki az esküvői forgatókönyv betartatásáért felel. A pohárköszöntők sorrendjére protokoll vonatkozik, ezért fontos, hogy ne vágjunk vendégként a vőlegény vagy valamelyik örömapa elé. A pohárköszöntőről - úgy általában - idejében kell egyeztetnie a párnak a zenekarral vagy a vacsora alatti hangosítással megbízott egyéb szolgáltatóval (DJ vagy étterem), hiszen ehhez nagy eséllyel szükség lesz egy vezeték nélküli vendégmikrofonra, hiszen az esküvői pohárköszöntő a vacsoraasztalnál hangzik el, míg a zenekar valószínűleg a terem másik végében foglal helyet. A legtöbb zenekarnál van vendégmikrofon (az énekesek joggal tartják vissza a sajátjukat), de erre mindig kérdezzünk rá az egyeztetések során!