Skip to main content

Grace Kelly: egy gyönyörű menyasszony története

Grace Kelly-ről, a színésznőből lett hercegnéről írt cikkünkben megismerkedhetünk egy gyönyörű, barátságos és igazán boldog menyasszony történetével.

Grace Kelly szívszorító története példaképéhez, Diana-éhoz hasonlóan szintén tündérmesébe illő. Az alapvető különbség azonban, hogy a filmsztárból lett hercegné igazi szerelmet indított III. Rainer monaco-i herceg szívében. Boldogságukat kevesebb, mint egy évvel megismerkedésük után koronázták meg világraszóló esküvőjükkel.

Grace, az európainál szabadabb kultúrájú Amerikából érkezett fiatal lány, a hagyományok és babonák tisztelete helyett sokkal fontosabbnak tartotta a bensőséges légkört és barátnői közelségét. Hat felnőtt koszorúslány közül ugyanis öt már férjezett volt, ebből kettő pedig már elvált. Nyoszolyólányaként testvérét, Peggy-t választotta. Rainer is szakított a hagyományokkal barátai kedvéért, hiszen a megszokott egy helyett mindjárt három kísérője volt: két régi barátja és Grace bátyja.

A menyasszony az egyhetes ünnepségek alatt mindvégig szakított időt arra, hogy barátnőivel legyen, akiknek jelenléte nagyban hozzásegítette őt alabástromszobor-szerű nyugalmának megőrzéséhez a fárasztő napok alatt.

A ceremóniára igazi királyi pompa volt jellemző, az apró részletek azonban Grace nemes egyszerűségét tükrözték. A két ellentétes jellemvonás, meghitt harmóniában simult egymásba. A menyasszonyi ruha megállta volna a helyét egy Edward-korabeli királyi esküvőn is: 25 yard (~ 23 m) selyemtaftból, ugyanannyi gros de longre-ból, és 300 yard (~274 m!) antik Valenciennes-csipkéből készült. A csipkeszegéllyel díszített selyemtüll fátyol egy gyönggyel kivarrt ún. Júlia-sapkáról hullott alá. Grace csodálatosan festett benne. Királyi volt, mint egy született hercegnő. A ruha elkészítéséért minden neves ruhatervező versenybe szállt. A színésznő azonban hollywoodi jelmeztervezőjére, Helen Rose-ra bízta ezt a megtisztelő feladatot. A fényűzés ellensúlyozásaként Grace imakönyvét egy-egy réteg fehér selyem és csipke díszítette, melyre gyöngyökből álló keresztalakot varrtak. Az imakönyvet már-már puritánnak nevezhető, kicsiny, hóvirágból álló csokorral együtt fogta kezében a katedrálisban.

 

 

 

Videó Grace Kelly és III. Rainer monte-carlo-i esküvőjéről (angolul, forrás: www.youtube.com)

 

Az esküvő kerek egy hétig tartott, világraszóló lakodalom volt. A polgári esküvőt 1956. április 18-án tartották, melyet nagyszabású garden party követett 3.000 meghívottal és 3.000 szelet tortával. Másnap, április 19-én tartották az egyházi esküvőt a Saint Nicholas Katedrálisban. Az oltárt hihetetlen mennyiségű hortenzia és akác díszítette. Az egyházi szertartást egy hétszáz vendég számára terített ebéd követte. A pár és családtagjaik négyszemélyes asztaloknál ültek, míg a vendégek svédasztalról falatozhattak. A torta itt is elmaradhatatlan kellék volt. A hatemeletes cukrászati csodát, melyet a palota és a korona cukorból készített mása és kerubok díszítettek, Rainer a díszkardjával vágta fel.

A fárasztó, zsúfolt hét után a hercegi pár elhajózott Rainer Deo Juvante névre keresztelt jachtján, hogy eltöltsék mézesheteiket. A koszorúslányok könnyes szemmel rizst hajítottak utánuk, és elveszett barátnőjüket síratták. Kárpótolta azonban őket a határtalan boldogság, mely a hercegné arcáról sugárzott, ahogy újdonsült férjére tekintett.