Skip to main content

Indiai esküvői szokások

Lőrincz Nóra AMiEsküvőnk.com Magazinnak írt cikkében az indiai esküvői szokások tárulnak elénk. Lássuk, milyen érdekességeket tartogat számunkra e messzi ország kultúrája!

Indiai esküvő

Az esküvő napján Indiában a menyasszony és a vőlegény a szertartás előtt semmit sem ehet. A család lánytagjai a menyasszonyt a lányos házban rituális táncokkal és énekekkel búcsúztatják, amit egy rövid, de annál fontosabb rítus követ: a sárga szín üdvözlése. A sárga az indiai hagyományban a nap és a hűség színe. A rituálé azzal kezdődik, hogy mindenki sárgára festi a homlokát, ezután pedig sárga port szórnak egymásra.

 a sárga szín üdvözlése

Kép forrása: www.fotowala.in

Ezalatt a vőlegény édesapja a vőlegény házában felsorolja az elhunyt hozzátartozók nevét, ezzel mintegy tanúnak hívja az ősöket a fiú házasságkötéséhez. A vőlegény és családja csak ez után mennek át a menyasszonyi házba, ahol újra szólítják az ősöket.

 menyasszony és vőlegény

Kép forrása: www.bugnbob.com

Maga az esküvői szertartás este zajlik a menyasszony házában. A lányos házban erre az alkalomra felállítanak egy kis oltárt. Ezen oltár előtt várja a vőlegény az általában élénkpiros száriba öltözött menyasszonyát, akit egy fatáblán hoznak a vőlegény elé. Hétszer kerülik meg a menyasszonnyal a hordárok a vőlegényt, majd arra kérik a fiatalokat, hogy nézzenek egymás szemébe.

Indiai esküvői ceremónia

Kép forrása: www.flickr.com

Ezek után a szertartást vezető pap megesketi a fiatalokat, és egy virágfüzérrel fűzi egybe a kezüket. A vőlegény piros festékkel festi meg menyasszonya homlokát, ezzel jelezve, hogy ők immár összetartoznak – mint férj és feleség. A szertatás után egész éjjel tart a tánc és a vidám éneklés, majd reggel a fiatal feleséget a vendégsereg átkíséri a férj házába, ahol az ifjú párt újabb ajándékok és köszöntések várják. Ezen a napon nincsen semmilyen további ünneplés, mindenki pihen. A feleség családját csak másnap fogadja a fiatal pár az ünnepi ebédre.

Dél-India egyes területein az esküvő előtt nem szokás bejelenteni az eljegyzést a rokonoknak. A leendő férj és feleség szülei hosszasan tanulmányozzák a fiatalok horoszkópját, és csak ha a csillagok állása megfelelő, akkor hirdetik ki az esküvő időpontját, és hívják meg a leendő rokonokat a menyasszonyhoz.

Indiai menyasszony

Kép forrása: www.honestbuck.co.uk

Még néhány szó a menyasszony ruhájáról. Arról már esett szó, hogy a leendő ara az esküvő napján pirosba öltözik. Azonban nem csak a ruhája a fontos, hanem az ékszerei is, hiszen az ékszerek nem csak a leány gazdagságát mutatják. Mind a menyasszony, mind pedig a vőlegény számos ékszert kap nászajándékba, ezek közül a karkötő az egybetartozásukat szimbolizálja. A menyasszony az esküvőn, és általában az esküvőt követő héten is egy sor piros színű karkötőt hord, ezzel tudatja a világgal, hogy ő már férjes asszony.