Skip to main content

Leánykérő gyűrű: drágakövek jelentései

Ahogy korábbi cikkünkben már említettük, nem minden lánykérés alkalmával kerül külön lánykérő gyűrű a menyasszony ujjára, hiszen sokan (anyagi okokból) együtt veszik meg az eljegyzési gyűrűt. Ha azonban a férfi abban a szerencsés helyzetben van, hogy egy remekbe szabott leánykérő gyűrűt nyújthat át kedvesének, még mindig felmerül a kérdés, hogy milyen legyen ez a gyűrű.

Nem árt tudnunk egy fontos kérdést, mely alapvetően meghatározza a lánykérő gyűrű típusát. Kedvesünk vajon a köves, gyöngyös vagy sima leánykérő gyűrűnek örülne-e jobban? Ha erre a kérdésre nem tudunk azonnal válaszolni, még mindig segítségül hívhatjuk valamelyik barátnőjét vagy nőrokonát, ahogy a gyűrűméret-meghatározásról írt cikkünkben már tanácsoltuk.

Ha a fenti kérdésre a válasz az, hogy a köves gyűrűk közül kell választanunk, akkor még mindig felvetődik egy kérdés, hogy milyen (fél)drágakő ékesítse majd a leendő menyasszony gyűrűsujját. Ennek leginkább a pénztárcánk szab határt, de most egy másik megközelítési módról szeretnénk mesélni, mely nem más, mint a drágakövek jelentése. Lássuk, melyik drágakő mit jelképez a crystal-cure.com portál szerint!

Achát

Achát

Kép forrása: crystal-cure.com

Az achátnak számos típusa van, melyek különböző színűek. Ez az egyik legrégebbi gyógyító kő, melyről írásos emlékek maradtak fenn. Ékszerek díszítésére már a babiloni időkben is használták. Az achát vonzza az erőt, és véd a rossz álmok, a stressz és a kimerültség ellen. Az Ikrek jegy szülötteinek szerencseköve és a 12., ill. 14. házassági évfordulóhoz kapcsolódik.

Akvamarin

Akvamarin

Kép forrása: custom-jewelers.com

Az akvamarin segít nekünk kapcsolatba lépni a spirituális énünkkel. Segít a mély meditációban. Nevét ("tengervíz") színéről kapta, és a tengerészek kövének is tartják, úgy tartották, megvédi őket a vízen. A népi hagyományok szerint a pletykáktól is megvéd minket. Március szülötteinek szerencseköve, és a 19. házassági évfordulóhoz kapcsolódik. 

Alexandrit

Alexandrit

Kép forrása: acj4u.com

Az alexandrit, mely nevét II. Sándorról kapta, nagyon ritka és különleges kő, hiszen változtatja a színét. Természetes fényben ragyogó zöld színű, de gyertyafényben vörösre vált. Az alexandrit ösztönzi az örömöt és a szerelmet. Június és Augusztus szülötteinek szerencseköve, és a 45., ill. 55. házassági évfordulóhoz kapcsolódik.

Ametiszt

Ametiszt

Kép forrása: crystal-cure.com

Az ametiszt nem más, mint a kvarc lila árnyalatainak egyike. Hagyományosan józanság megőrzése érdekében viselték, neve is innen ered, a görög amethyst szóbl, melynek jelentése "részegség nélkül". Más, romantikusabb elképzelések szerint egy görög szűzről nevezték el, akit Dionüszosz kővé változtatott. Álomhozó, álmatlanság elleni kőként is viselik. Az egyiptomiak a félelem és bűntudat ellen védekeztek vele. Püspökök kövének is hívják, hiszen a katolikus püspökök is ametisztet hordanak, hiszen a vallásosságot, alázatot, őszinteséget és spirituális bölcsességet is szimbolizálja. Gyógyítók is előszeretettel viselik, mert úgy tartják, összpontosítja az energiákat. Februáriak szerencseköve, és a 16., ill. 17. házassági évfordulóhoz kapcsolódik.

Borostyánkő

Borostyánkő

Kép forrása: crystal-cure.com

A borostyánkő nem drágakő, és nem is ásvány, hanem többmillió éves megkövült gyanta. Évezredek óta, és napjainkban is használják gyógyításra (vö. csecsemők borostyánlánca), fájdalomcsillapításra, szívproblémák enyhítésére. A korai keresztények számára az Úr jelenlétét szimbolizálta. Távol-keleti országokban a bátorság jelképe, és Ázsiában a "tigris lelkének" jelenlétét szimbolizálja. Az egyiptomiak egy borostyánkövet helyeztek a szeretett személy sírjába, hogy biztosítsák a test egységének örökkévalóságát. A 10. házassági évforduló köve.

Citrin

Citrin

 

Kép forrása: crystal-cure.com

A citrin a kvac sárgás-arany árnyalatait takarja. November szülötteinek szerencseköve. Az ókorban idős emberek fizikai állapotának javítására alkalmazták. Emellett, a kereskedők szerencsét hozó köve is. A gyógyításban az emésztőrendszer és az endokrin mirigyek problémáira használják, illetve depresszió ellen. A 13. házassági évforduló köve.

Jáspis

Jáspis

 

Kép forrása: crystal-cure.com

Számos jáspis típus (színárnyalat) létezik: többszínű, szivárvány, leopárdmintás, piros, óceán, sárga. Az egyik legrégebben ismert kő, a Bibliában is említik több alkalommal. A jáspis az éjszaka veszélyei ellen véd. Színészeknek különösen szerencsés kő.

Kvarzkristály

Áttetsző kvarckristály

Kép forrása: crystal-cure.com

A kvarzkristály a kvarz áttetsző típusát jelenti. Először a hófödte Alpokban találtak ilyet, és azt hitték, olyan jégkristályok, melyek soha nem olvadnak el. Mindamellett, romantikus kőnek tartják. A kvarzkristály gyakori, de erőteljes kő. Általában más gyógyító kövek erejének erősítésére használják. A kvarzkristály rezgése hasonló az emberéhez, ezért használják előszeretettel a meditációban. Április szülötteinek szerencseköve, és a 15. házassági évfordulóhoz kapcsolódik.

Gránát

Gránát kő

Kép forrása: crystal-cure.com

A gránát a sikeres üzlet köve. Védelmet nyújt az utazás alatt, és tartóssá teszi a barátságot. Január szülötteinek szerencseköve, és a 2., illetve 18. házassági évfordulóhoz kapcsolódik.

Gyémánt

Gyémánt

 

Kép forrása: crystal-cure.com

A gyémánt - mint tudjuk - a legértékesebb drágakő. A gyémánt az ártatlanság és állandóság jelképe. Az észak-amerikai kontinensen a gyémántgyűrű az alapértelmezett lánykérő gyűrű. A gyémántnak önállóan nincs gyógyít hatása, de fokozza az smaragd és ametiszt erejét. Április szülötteinek szerencseköve, és a 10. és 60. házassági évfordulóhoz kapcsolható.

Gyöngy

Gyöngy

Kép forrása: alljewelrydesigners.com

A gyöngy a legrégebbi drágakő és évszázadokig a legértékesebb is volt. A többi drágakővel ellentétben a gyöngy szerves eredetű. Nagyon sok hiedelem és történet kapcsolódik hozzá, így öt hónap is magáénak követeli: február, április, június, július és november. Régen a menny és a hold könnyének tartották. Idővel a gyöngy a tisztaság és ártatlanság jelképévé vált, ezért gyakran díszítik vele a menyasszonyi ruhát, vagy viseli ékszerként a menyasszony.

Holdkő (adulár)

Holdkő

 

Kép forrása: crystal-cure.com

A holdkő jelentése: "szenvedélyes szerelem, mely elrepít a Holdba". Azt mondják, ha holdtöltekor holdkő láncot ajándékozunk a szerelmünknek, akkor a szenvedély örök marad köztünk. A holdkő szerencsét hoz, segít megmondani a jövőt, segíti az intuíciót, inspirál, sikert hoz a szerelemben és az üzleti életben, és védelmez földön-vízen. A 13. házassági évforduló szerencseköve. 

 

Jáde (nefritkő)

Jáde (nefritkő)

 

Kép forrása: crystal-cure.com

A jáde talán napjaink legismertebb gyógyító köve. A történelmi időkben a szerelem és pénz vonzására használták. Véd a balesetek és balszerencse ellen. A hagyomány szerint a jádekövet két lila gyertya közé kell helyezni, meg kell gyújtani a gyertyákat, majd pár perc múlva elvenni a követ, melyet ezután szerencsehozó amulettként magunkkal hordhatunk. A jádekőből készített pillangó a sikeres szerelem jelképe. A 12. házassági évforduló köve.

Lapis Lazuli (Lazurit)

Lapis Lazuli (Lazurit)

 

Kép forrása: crystal-cure.com

A lazurit szintén az egyik legrégebben ismert kő. Az egyiptomiak halottaik sírjába tették, hogy az védelmezze őket. A legősibb kultúrák értékesebbnek tartották az aranynál is. Úgy tartották, ha valaki ezzel a kővel álmodott, akkor az egy örökké tartó szerelem hírnöke volt. A 9. házassági évforduló szerencseköve.

Larimar

Larimar

Kép forrása: crystal-cure.com

A larimart nemrégiben fedezték fel a karibi-tengeri Hispaniolában. Hívják delfinkőnek vagy Atlantisz-kőnek is. A larimar felkelti a nőies erőt, és csillapítja az érzelmeket. A skorpió jegyűeknek hoz különös nagy szerencsét.

Malachit

Malachit

 

Kép forrása: crystal-cure.com

A malachitról úgy tartják, a gyermekek erős védelmezője. Emellett, viselőjét megvédi a balesetektől, és óvja az utazás alatt. A kapcsolat egyensúlyának köve is. Az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak ékszerként hordták, és porrá zúzva szemhéjfestékként használták. A malachitról úgy tartják, hogy a lélek tükre. Úgy tartják, megmutatja viselőjének lelkiállapotát. 

Napkő

Napkő

 

Kép forrása: crystal-cure.com

A napkövet a reneszánsz alatt a Naphoz kapcsolták annak narancs-arany árnyalatai miatt. A varázslók alkalmazták a Nap közbelépésének kieszközlésére. Ha fehér gyertya elé tesszük, védőenergiákat áraszt szét otthonunkban. Holdkővel együtt hordva a Nap hatása (gyógyítás, védelem, siker) összhangban lesz a Holdéval (szerelem, béke, spiritualitás).

 

Obszidián

 

Obszidián

 

Kép forrása: crystal-cure.com

Az obszidián akkor keletkezik, amikor a láva vízzel érintkezik. Többféle színben létezik: fekete (arany és fehér zárványokkal is), mahagóni, barna. Az ókorban a cserekereskedelem fő anyaga volt. Eszközöket és ékszereket is készítettek belőle. Az obszidián megvédi a depresszióra hajlamos embereket, és segít blokkolni minden negatívumot. 

Onix

 

Onix

 

Kép forrása: crystal-cure.com

Az onix lehet fekete és márványos árnyalatú is. A különválasztás köve. Segít feloldani a negatív érzéseket. Segít a boldogtalan és kellemetlen kapcsolatok megszüntetésében. A júliusiak szerencseköve, de a Bakoknak is ajánlják.

Opál

 

Opál

 

Kép forrása: crystal-cure.com

Az opál évmilliókkal ezelőtt képződött, amikor a kovaföld és víz keveréke beszivárgott a repedésekbe, majd ott megszilárdult. Több színárnyalatban is létezik, melyek az alábbi jelentésekkel bírnak:

 

  • sárga opál: érzelmi stabilitás
  • tűzopál: spontán cselekvés, új ötletek
  • perui rózsaszín opál: béke, az aura nyugalma
  • fehér opál: angyali kapcsolatok, érzelmek tisztázása
Az opál október szülötteinek szerencseköve.

 

 

Rubin

Rubin

Kép forrása: diamondvues.com

Úgy tartják, a rubin az univerzum legerőteljesebb köve. Birtokosának elégedettséget és békét hoz. A rubingyűrűt bal kézen kell hordani, hogy életerőt adjon, és védelmezzen. Ajándékként a rubin a barátság és szerelem jelképe. Emellett, a rubin a vitalitás és királyi hatalom szimbóluma. Július szülötteinek szerencseköve, de a Bakok számára is ajánlott. A 15. és 40. házassági évfordulóhoz kapcsolódik.

Smaragd

 

Smaragd

Kép forrása: faqs.org

A smaragd Vénusz istennő szent köve. Úgy tartották, megőrzi a szerelmet. Hosszú ideje a remény jelképe is, továbbá a prófécia kövének is tekintették. Május szülötteinek köve, és a 20., 35. és 55. házassági évfordulóhoz kapcsolódik.

Tigrisszem

Tigrisszem

 

Kép forrása: crystal-cure.com

A tigrisszemmel mindent láthatunk. Viselőjének szerencsét hoz, és megvédi a gonosz szemétől. Segít a tiszta gondolkodásban. A 39. házassági évforduló szerencseköve.

Topáz

Topáz

 

Kép forrása: crystal-cure.com

A topáz a főpap mellvértjének egyik köve a 12-ből Mózes Második Könyve szerint. Ez a 12 kő ahhoz a 12 angyalhoz kötődik, akik a Paradicsom kapuját őrzik. Úgy tartják, a topáz erősíti az önmegvalósítást és önbizalmat, gátolja a rossz álmokat, karizmával ruházza fel viselőjét, vonzza a szerelmet, véd az irigység, betegség, negatív mágia és a hirtelen vagy idő előtti halál ellen. November szülötteinek szerencseköve és a 16. házassági évfordulóhoz kapcsolódik.

 

Türkiz

 

Türkiz

 

Kép forrása: crystal-cure.com

A türkiz az egyik legrégebbi védő amulett, és az Ókorban a gazdagság jelképének is tartották. Ha jóbaráttól kapjuk ajándékba, szerencsét hoz, és megvéd minket a negatív energiáktól. Ez a kő nagyon személyes, felveszi viselője tulajdonságait. Nagy bölcsességet hordoz. December szülötteinek szerencseköve, és a 11. házassági évfordulóhoz kapcsolódik.

 

Zafír

Zafír

Kép forrása: ruby-sapphire.com

A zafír nevét kék színéről kapta (görög). Ritkán azonban találkozhatunk rózsaszín, sárga, ibolya, zöld és áttetsző zafírral is. Úgy tartják a zafír nyaklánc csökkenti a torokfájást. A zafírt a "végzet kövének" tartották. A mennyország és Isten iránti örömteli elkötelezettség szimbóluma.