Skip to main content

Máxima, a latinos temperamentumú holland hercegnő

Pócsik Judit AME.c Magazinnak írt cikke Máxima Zorreguieta és Willem-Alexander, holland herceg esküvőjéről szól.

 

"Számomra Alexen kívül senki más nem lesz ott a templomban, én csak őt látom majd".

  (Maxima Zorreguieta Cerruti, esküvője előestéjén)

 

A toleranciájáról híres Hollandiában már jó ideje megszokott dolog volt a királyi ház prominens tagjainak eljegyzéseit követő össznépi felháborodás és botrány a választott vőlegény vagy menyasszony személyével kapcsolatosan. Nem volt ez másképp Willem-Alexander trónörökös esetében sem, hiszen az argentin Máxima Zorreguieta a hollandok szemében minden volt, csak megfelelő és méltó partner nem a körülrajongott és szeretetteljesen csak Alex-nek becézett herceg számára. Máxima azonban rácáfolt a rosszakarókra, a holland nép előítéleteire, és ma már ugyanolyan népszerűségnek örvend, mint hites ura.

 

Helló Buenos Aires, helló világ

 

Maxima Zorreguieta Cerruti 1971. május 17-én született Buenos Airesben, Jorge Horacio Zorreguieta földbirtokos és későbbi földművelésügyi miniszter és második felesége, Maria Cerruti gyermeként. Tanulmányait Argentínában angol típusú kéttannyelvű iskolákban végezte, közgazdász diplomát pedig 1995-ben szerzett az Universidad de Católicán. Ezt követően különböző neves nemzetközi bankoknak dolgozott befektetési tanácsadóként először Argentínában, aztán számos európai országban és Amerikában is.

 

Helló Sevilla, helló Alex

 

Maxima 1999-ben egy partin találkozott azzal a magas, vörösesszőke fiatalemberrel, akinek valódi kilétéről fogalma sem volt. Bár a fiesta szervezői elmondták ugyan, hogy a parti díszvendége egy előre meg nem nevezett herceg, Maxima álmában sem gondolta volna hogy az egyszerűen csak Alex-ként bemutatkozó, közvetlen és vidám fiú az a bizonyos herceg; azt pedig végképp nem, hogy ez az este Európa egyik legnagyobb vihart kavart királyi románcának kezdete lesz.

 

Szerelemről kezdetben szó sem volt, amikor a kilétét még mindig titokban tartó herceg három héttel később meglátogatta New Yorkban, ahol éppen akkor a Deutsche Banknak dolgozott, Maxima saját bevallása szerint már alig emlékezett arra, hogyan is nézett ki a fiestán megismert új barát. Amikor aztán a barátságból szerelem lett, a lány még szülei előtt sem fedte fel a titokzatos Alex származását. "Mindig mást és mást mondtam nekik, de elérkezett a pillanat, amikor nem mondhattam mást, mint azt, hogy ő a holland trónörökös." - emlékszik vissza Máxima. Holland részről románcot leginkább a háttérben "titkos kerítőként" közreműködő Juliana anyakirálynő támogatta. A vasakaratú matrónát egy cseppet sem zavarta, hogy legkedvesebb unokáját ezzel milyen politikai és alkotmányos viharba is sodorja.

 

Megint kísért a múlt  

 

A vihar 1999 augusztusában tört ki. A holland néppel együtt a világ is megbotránkozott, amikor kiderült, hogy az argentin barátnő édesapja miniszter volt a katonai diktátor Videla tábornok kormányában. Az Amnesty International szerint a junta rémuralma nem kevesebb, mint 30, 000 ember halálát okozta, és többezrek tűntek el nyomtalanul.

 

A holland alattvalók és a holland média egyetértettek abban, hogy a szégyenletes múlttal rendelkező ex-miniszter lánya nem lehet méltó partnere a trónörökösnek, akinek sajnos ismerősen hangzott ez az érvelés. Édesapját, gróf Claus von Amsberg német diplomatát a Hitlerjugend-del való múltja miatt nem tartották Beatrix hercegnőhöz méltónak. Egyesek azt javasolták a hercegnek hogy mondjon le a trónról, ha már mindenáron Máximát akarja azon maga mellett látni. A herceg erre azt felelte, hogy talán éppen azt fogja tenni. Az Oxforban tanult, magas intelligenciájáról híres Alexander, aki képzett és hivatásos pilóta is, megdöbbent alattvalói dühén és felháborodásán.

 

A királynő és Wim Kok akkori miniszterelnök diplomatikus közbenjárásának köszönhetően végül is lecsendesedett a vihar, és a holland parlament áldását és hozzájárulását adta a házassághoz, de Jorge Zorreguietát eltiltották az esküvőn való részvételtől.

Máxima erről így vélekedett: "Jorge Zorreguieta lányaként a szívem szakad meg, hogy az édesapám nem lehet majd ott az esküvőmön, de Willem-Alexander menyasszonyaként az eszem azt diktálja, hogy ennek így kellett lennie."

 

Eljegyzés és esküvő

 

Máxima 2001. május 17-én kapta meg a holland állampolgárságot, és addigra már perfektül el is sajátította választott hazája anyanyelvét, mint ahogy a 2001. március 30-án az eljegyzés bejelentéséről szóló televíziós közvetítésből a holland nép számára is kiderült. A briliáns PR fogást követően a holland nép óriásit „pálfordult”, és a szívébe zárta az addig lenézett „dél-amerikai betolakodót”.

 

Máxima és Willem-Alexander először polgári szertartás keretében az egykori amszterdami tőzsde épületében mondta ki a boldogító igent. A polgármester Job Cohen adta össze őket, a menyasszony esküvői tanúja pedig anyósa, Beatrix királynő volt. Ezt követően az amszterdami Nieuwe Kerk templomban protestáns egyházi esküvő keretében esküdtek egymásnak örök hűséget. A boldog menyasszony szemében a ceremónia alatt végig könnyek csillogtak.

 

Videó Máxima és Willem-Alexander esküvőjéről (holland, forrás: YouTube.com)

 

Máxima álomszép elefántcsont színű menyasszonyi ruháját, melyhez 5 m hosszú fátyol tartozott Valentino tervezte. A menyasszonyi csokor fehér rózsákból állt. Alexander királykék haditengerészeti egyenruhát viselt.

 

Az esküvőt követően a herceg és a hercegnő aranyszélű hintóban kocsikázott végig az utcán, 80.000 immár lelkes alattvaló ünneplése közepette. A hercegi pár az esküvő után rövid országos körutat is tett, mindenütt rajongó tömegek vették körül őket.

 

Három a kislány

 

A hercegi pár boldogságára három gyermekük megszületése tette fel a koronát. Catharina Amalia trónörökös hercegnő 2003. december 7-én született, húgai Alexia Juliana 2005 június 26-án, míg Ariane Wilhelmina 2007. április 17-én jött a világra.

 

Maxima és Alexander ma már a világ egyik legnépszerűbb trónörökös párja közé tartoznak, akik nemcsak hazájuk, hanem a világ elismerését is kivívták hercegi és hercegnői kötelességük precíz és profi ellátásával. Kötelezettségeik mellett rengeteget jótékonykodnak, és hazájuk érdekeit utazó nagykövetekként képviselik nemzetközi szinten is.

 

Máxima népszerűsége ma már Alexanderével vetekszik a holland nép körében. A hercegnő azonban, ha meg is bocsátott, nem felejti gyökereit. Kettős állampolgárként Argentinához is hű maradt: "Latin vagyok és bizonyos szempontból mindig is az maradok, táncolok, énekelek továbbra is. És hogy Alex herceg is vele együtt ropja-e? "Próbálom ugyan kapacitálni a táncparketten, de a csípője picit merev"-minősítette hercegi férje tánctudását nevetve a hercegnő.