Skip to main content

Téli esküvői dekoráció: Karácsonyi hangulatban

Bár a tél nem kifejezetten esküvőszezon, néhány Jegyespár mégis ezt az időszakot választja Nagy Napjának megszervezésére. Tulajdonképpen, meg tudom érteni őket. Nincs annál meghittebb, mint amikor odakinn nagy pelyhekben hull a hó, benn a kandallóban ropog a tűz, és mindeközben két szerelmes fiatal egymásra találását és szerelmét ünnepeljük, forralt bort szürcsölünk, és sült gesztenyével melengetjük a testünk és a lelkünk - mely vendégváróként biztosan lenyűgözi a vendégeinket.

Sült gesztenye

Kép forrása: bbc.co.uk

Karácsonykor nyilván kevesen vetemednek arra, hogy hetedhét országra szóló lagzit szervezzenek, maximum kis családi esküvőkkel találkozhatunk, de december hónapban azért megjeleníthetjük Karácsony motívumait az esküvői dekorációban akkor is, korábbra vagy két ünnep közöttre tűztük ki az esküvő napját.

Karácsonyi esküvő

Kép forrása: blogspot.com

Ha az esküvő az Adventi időszakra esik, jó ötletnek tartom az adventi koszorú megjelenítését az asztalon. Gyertyát pedig annyit gyújtunk meg, ahányadik vasárnapja van másnap az Adventnek. Vagy akár azt is el tudom képzelni, hogy pl. ha Advent második vasárnapja előtti szombaton tartjuk az esküvőt, akkor először csak egy gyertya égjen, és éjfélkor közösen meggyújtjuk minden koszorún a második gyertyát...

Adventi koszorú

Kép forrása: wordpress.com

Ami a színeket illeti, én a "hagyományos" karácsonyi színeket, azaz zöldet, pirosat és aranyat használnék. Itt is alkalmazható a Mikulás esküvőknél már említett Mikulásvirág is...

Karácsonyi esküvő

Kép forrása: poshposh.com

A Karácsonyi esküvő színvilága tehát nagyon hasonlít a Mikulás esküvőjére, csak éppen a kövér piros pasi nélkül...

Karácsonyi esküvői dekoráció

Kép forrása: weddinggifts2u.co.uk

Helyette megjelenhetnek az édes kis angyalkák, harangok, csillagok, karácsonyi égősorok minden mennyiségben. 

Karácsonyi esküvő

Kép forrása: theweddingdept.com

Aprósüteményekben és köszönetajándékként szigorúan kötelező a mézeskalács, desszertként megjelenhetnek más karácsonyi sütemények is, mint a beigli, kuglóf, vagy az én személyes kedvencem, a méteres kalács. :-)

Méteres kalács

Kép forrása: network.hu

A menyasszonyi tortán szintén jól mutatnak a Karácsonyra emlékeztető szimbólumok.

Menyasszonyi torta karácsonyi esküvőre

Kép forrása: weddingandcakes.com

A karácsonyi esküvői menübe szintén belophatjuk kedvenceinket vagy azokat a hagyományos, illetve manapság divatos ételeket, melyeket az ünnepi asztalra egyébként is felszolgálunk. A nálunk szokásos halászlé ugyan nem a legszerencsésebb választás a fehér menyasszonyi ruha, illetve a násznép "ünneplős" öltözéke miatt, de a szintén kötelező töltött káposzta egyébként is szerepel minden esküvőn. Emellett, az Amerikában oly kedvelt pulyka, a nálunk családi kedvenc szarvassült, libasült és sült hal is megjelenhet az asztalon.

Karácsonyi szarvassült

Kép forrása: superstock.com

Télen talán kevésbé fogy a sör, de az adott év újborai helyet követelnek maguknak a finom ételek mellett. Hacsak nem nagyon magas minőségű borokról beszélünk (mert azt vétek lenne eltékozolni), akkor akár forralt bor vagy puncs formájában is felszolgálhatjuk. Ide illő meleg ital még a grog is a rum szerelmeseinek örömére.

Forralt bor

Kép forrása: myrecipes.com

A karácsonyi menyasszonyi csokor tehát piros vagy bordó némi fehérrel és zölddel kombinálva.

Karácsonyi esküvő

Kép forrása: allthingschristmas.com

A menyasszonyi ruha Karácsonykor szintén feldobható egy kis bordó vagy zöld kiegészítővel.

Menyasszonyi ruha karácsonyi esküvőre

Kép forrása: bridalwave.tv