Skip to main content

Vőlegénydivat: öltöny, díszmagyar, szmoking, frakk

Kategória:

Bár a miénkhez hasonló esküvői honlapokat főként menyasszonyok látogatják, hiszen általában elmondható, hogy az esküvő témájára látványos módon csak a csajok "pörögnek" rá, mégis úgy gondolom, egy esküvő a vőlegény számára is fontos, csak ez nem feltétlenül "jön ki adásba".

Ahogy az más területen is lenni szokott, a pasikat nem érdeklik a részletkérdések - milyen legyen a meghívó, milyen virág legyen az asztalokon, milyen aprósütikkel várjuk a násznépet, stb. - de abban azért biztos vagyok, hogy azt sem veszik jónéven a mi drága vőlegényeink, ha teljesen kihagyjuk őket a szervezésből... Emellett, nyilván nem fognak 80 ruhaszalonban 876 féle öltönyt felpróbálni, de azért a férfi hiúság őket is hajtja, és bizony számukra is fontos, hogy milyen ruhát öltenek majd az esküvő napján.

A legtöbb menyasszony a legnagyobb titokban választja ki esküvői ruháját - hiszen a babona szerint a vőlegény nem láthatja a felöltözött arát, csak az esküvő napján - a vőlegényöltözetet azonban egy nő sem meri teljesen a pasira bízni. Ez azért sem baj, hogy a legfontosabb szabály a vőlegényöltözettel kapcsolatban, hogy legyen összhangban a menyasszonyi ruhával!

Fontos, hogy sem színben, sem fazonban ne üssön el a kettő egymástól.

Míg a menyasszonyok számtalan stílusú és fazonú menyasszonyi ruha közül választhatnak, az esküvői piac azért nem ró ekkora terhet a pasikra - szerencsére. Nézzük, melyek a leggyakoribb vőlegényöltözetek manapság:

Klasszikus öltöny - némi extrával

 öltöny

Talán a legkedveltebb és leggyakoribb vőlegény öltözetnek mondható a klasszikus öltöny (általában fekete vagy sötét színű) a menyasszonyi ruhához színben illő mellénnyel és francia vagy hagyományos nyakkendővel. Az öltözék része a vőlegénykitűző, mely a menyasszonyi csokor (egyik) virágjából készül, illetve a dísz-zsebkendő. A teljes vőlegény öltözet megvásárolható vagy kibérelhető attól függően, ki melyik formát tartja a legmegfelelőbbnek. A legpraktikusabb megoldás talán az öltönynadrág és a kabát megvásárlása, amit a férfiak utána bármilyen ünnepi alkalomkor felhúzhatnak, és a ritkán használt mellény, nyakkendő, dísz-zsebkendő bérlése. Azt gondolom, ez az utóbbi megoldás a legelfogadhatóbb egy racionális és két lábbal a földön álló férfi számára. :-)

A klasszikus öltönyök mellett egyre inkább közkedveltek az ún. állógalléros öltönyök is, melyek a modern, "amerikai hangulatú" esküvők kiváló kiegészítői lehetnek.

Díszmagyar, bocskai és egyéb nemzeti díszöltözékek

A Wikipédia ide vonatkozó cikke szerint a díszmagyar a 19. században kialakult nemzeti díszöltözék. "A díszruha prémmel szegett, kócsagtollas süvegből vagy karimás kalpagból, panyókára vetett, prémmel szegélyezett bársonymentéből, álló gallérú, magasan zárt selyemdolmányból, testhez álló, dús zsinórozással díszített selyemtrikó nadrágból, térdig érő sarkantyús csizmából vagy bokáig érő, oldalt fűzős cipőből és aranyrojtos fekete vagy fehér selyem nyakkendőből állt."

Napjainkban sokan "Bocskai" néven ismerik, holott a bocskai névvel tulajdonképpen egyfajta díszöltözetet jelölnek (mint pl. atilla, mente).

Hampel Kati díszmagyar esküvői ruhák

Kép forrása: HampelKati.com

Szmoking

A szmokingot általában azok a vőlegények választják, akik munkájuk miatt a mindennapi életben is öltönyben járnak, így nem árasztana ünnepibb hangulatot számukra egy klasszikus öltöny - még mellénnye és francia nyakkendővel kombinálva sem. A szmoking kiegészítője a spanyolöv és a fekete csokornyakkendő. Formális eseményeken a "black tie" dress code-nak felel meg.

 szmoking

Kép forrása: Wikipedia.com

Frakk

A frakk szmokingnál is "ünnepélyesebb" viselet, és mint ilyen, igen ritka Magyarországon. A frakk kiegészítője szintén a csokornyakkendő, melynek színe ebben az esetben nem fekete, hanem fehér (innen ered a "white-tie" dress code, mely magyarul fehér nyakkendőt jelent).

 frakk

Kép forrása: CutterAndTailor.com

Zsakett

A zsakett szintén angolszász országokban kedvelt viselet, ahol morning dress-nek (azaz reggeli öltözéknek) is nevezik. A zsakett jellemzője szintén az ún. fecskeforma, ám itt szürke csíkos nadrággal párosul.

 zsakett

Kép forrása: blacktieguide.com

 

 

Vőlegénynek

Én tudok egy jó helyet, ahol minőségi öltönyönyt, inget, nyakkendőt stb. lehet vásárolni. Nagyon igényes hely, kíváló minőségű termékekkel! :)

Az üzlet a 13. kerületben található, Bado a neve...

Pici kiegészítés a díszmagyarhoz

Szóval, a mente tkp "zakó", tehát nem jelöl külön ruhafajtát. Létezik férfi és női mente is, bár a köztudatban inkább a férfiviselethez párosítják (ha kell, szívesen küldök képet női mentéről!!!), nincs színbeli megkötése és általában bársonyból vagy más, vastagabb, nehezebb anyagból készül.

Az attila a hosszú zakójú díszmagyar, amelyen 7 sor zsinórdíszítés van elöl a gombok körül. A bocskai pedig a rövidebb fazon, ezen 5 sor zsinór van. Lehet hozzá való mellényt is viselni, a hozzá viselendő ingnek nincs semmi különleges megkötése, azonban speciális nyakkendő való hozzá, amely hosszúkás téglalap alakú, a díszruha anyagával azonos szövetből készül. A téglalap két végén lehet rojt (láttam már aranyszínűt is...), lehet sima, mindenféle díszítés nélküli vagy (ami szerintem a legszebb) a díszruhán található zsinórmotívum köszönhet rajta vissza.

 

A forrásom egy autentikus, díszruhákat is készítő népművész.

Szia! Köszi a plusz infókat!

Szia!

Köszi a plusz infókat!